elállási jog - vasutmodell alkatrészek, elektronikák

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

elállási jog

elállási jog, garancia

A fogyasztó és vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. kormányrendelet alapján úgynevezett elállási jog - a termék visszaküldésének joga, visszaküldési garancia - illeti meg a vevőt internetes vásárlás esetén.

Az elállási jog azt jelenti, hogy az interneten - távollévők között megkötött szerződéstől - (a mi esetünkben a vásárlástól), jogszabályi felhatalmazás alapján a vevő egyoldalúan és indoklás nélkül visszaléphet.
Az elállási jog lehetősége hidalja át azt a speciális helyzetet, hogy a vevőnek a vásárlás előtt nincs lehetősége a termékeket  kézbevenni, kipróbálni, illetve ha szükséges üzembe helyezni.

Teendők ha a vevő élni kíván az ellálás jogával:
A vevő a termék átvételét követő naptól számított 14 naptári napon belül élhet az elállás jogával.
A fenti határidőn belül, jeleznie kell az eladó felé az elállás szándékát, és gondoskodnia kell a vásárolt termék visszajuttatásáról.
Fontos kiemelni, hogy elállás esetén a visszaszállítás bármilyen felmerült költsége, a fenti törvény alapján, a vevőt terheli.
A termékek szabályszerű visszajuttatása után az eladó, jelen esetben a zzemoki vasútmodell webáruház, a vételárat és a kiszállítás összegét, amiket a vevő az átvételkor kifizetett, a legrövidebb időn belül és teljes egészében visszafizeti.
A vevő az átvétel után a terméket kicsomagolhatja, szemrevételezheti, kipróbálhatja, de ezen túlmenően nem használhatja, ha élni kíván az elállási joggal. Az elállási jog intézménye a fentieket biztosítja (a mi eseteinkben), de nem jelent 14 napos ingyen használatot.
Tehát ha a terméket nem csak kipróbáltuk, hanem használtuk is, akkor az ebből fakadó értékcsökkenésért felelősséggel tartozunk az eladó felé.

A zzemoki vasútmodell webáruház csak a termék visszaérkezését követően, (vagy a visszajuttatás tényének egyértelmű bizonyítása után) tudja a vevő felé a vételárat visszatéríteni, ellenkező esetben az ügy renedezéséig él a fenti törvényben biztosított visszatartási jogával.

A zzemoki vasútmodell webáruház felhívja a vevő figyelmét, hogy utánvétel, vagy bármilyen portós formában visszaküldött csomagot nem vesz át, tekintettel a fenti törvény azon rendelkezésére, miszerint elállás esetén a termékek visszajuttatásának költsége a vevőt terheli.

A fenti jogszabály szabályozza azokat az eseteket is, amikor a vevőt eleve nem illeti meg az elállás gyakorlása. A mi webáruházunk esetében ez olyan eset lehet, ha a vevő saját igényeinek megfelelő terméket rendel meg, készíttet el, amit az elállás után más vevők felé már nem lehet értékesíteni.

Minden itt nem jelzett de felmerült esetben a fenti jogszabály vonatkozó rendelkezései a mérvadóak.

 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz